Iba

Extra -11 % od 109 eur | -14 % od 169 eur takmer na všetko

Až -65 % na stropné a závesné svietidlá

Detektory pohybu / Senzory

Filtrovanie a triedenie
Filtrovanie a triedenie 0
Triedenie Najpredávanejšie
Farba
Izba
Štýl
Materiál
Cena
Aplikovať
Značka
Napájacie napätie
Vrátane diaľkového ovládania
Vrátane prepínača
Stupeň ochrany krytom 
Vrátane detektoru pohybu
Napájaný batériou
Smart Home systémy
Trieda ochrany
Prevádzkové napätie vo voltoch
Odolný proti korózii
Je výška prispôsobiteľná
Režim vpred/vzad
Výška (v cm)
Aplikovať
Šírka (v cm)
Aplikovať
Hĺbka (v cm)
Aplikovať
Priemer ( v cm)
Aplikovať
Dlžka (v cm)
Aplikovať
192 položky
Filter
30,15 €
34,90 €
58,90 €
47,90 €
16,90 €
204,90 €
159,90 €
249,90 €

Detektory pohybu ponúkajú širokú škálu výhod: Pohodlie, bezpečnosť a potenciálne úspory

Detektory pohybu automaticky regulujú osvetlenie záhrady a domu. A keďže sa svetlo už nemusí zapínať ručne, už nikdy nemusíte mať voľné ruky, keď prenášate nejaké predmety z jedného miesta na druhé.

Používanie snímačov pohybu tiež znižuje riziko zranenia a možné nebezpečenstvo zakopnutia vonku zistíte v pravý čas. Keď ste vo vnútri domu, už nikdy nebudete musieť tápať v tme a hľadať záludný vypínač.

Detektory pohybu tiež chránia váš majetok pred vlámaním. Akonáhle sa svetlo rozsvieti, keď sa niekto priblíži k vášmu domovu, často to stačí na odradenie vlamača.

A v neposlednom rade sú detektory pohybu šetrné k vašej peňaženke, pretože sa aktivujú iba vtedy, keď treba, vďaka čomu sú nákladovo efektívne aj ekologické. Časy, keď ste zabúdali zhasnúť, sú minulosťou, čo tiež výrazne predlžuje životnosť žiaroviek.

Aké typy detektorov pohybu sú v ponuke?

Senzory pohybu sú k dispozícii ako samostatné príslušenstvo alebo ako prvok pevne zabudovaný do existujúceho svietidla. Existuje niekoľko rôznych technológií snímačov pohybu, medzi ktoré patrí:

Pasívne infračervené snímače (snímače PIR)

  • fungujú prostredníctvom infračerveného žiarenia (vyžarovanie tepla)

  • na vnútorné a vonkajšie použitie

Vysokofrekvenčné alebo radarové snímače

  • fungujú prostredníctvom elektromagnetických vĺn

  • na vnútorné použitie a ako inteligentné vysokofrekvenčné snímače (iHF) teraz vhodné aj do exteriéru

Ultrazvukové snímače

  • fungujú prostredníctvom odrazu zvuku

  • na vnútorné použitie

Kamerové snímače

  • fungujú prostredníctvom elektronického vyhodnotenia obrazového obsahu

  • na vnútorné a vonkajšie použitie

svetlo so senzorom pohybu

Ako sa líšia detektory pohybu od detektorov prítomnosti?

Rozdiel medzi detektormi pohybu a prítomnosti spočíva v citlivosti snímačov. Zatiaľ čo detektory pohybu reagujú na väčšie pohyby, ako je chôdza, pre detektory prítomnosti stačia tie najmenšie pohyby, ako napríklad stlačenie kľučky dverí alebo písanie na klávesnici.

Preto sú detektory pohybu vhodné do exteriéru, aby poskytovali svetlo v tme a odradili zlodejov. V interiéroch sa často používajú na chodbách a schodiskách. Detektory prítomnosti sú však určené do obytných a pracovných priestorov. Tu zabezpečia svetlo pri zistení toho najmenšieho pohybu. Moderné detektory pohybu a prítomnosti vykonávajú automatické merania jasu a automaticky sa vypnú, keď je dostatok denného svetla.

Ako fungujú snímače PIR?

PIR snímače (pasívne infračervené snímače) nevysielajú signály, ale zachytávajú tepelné žiarenie zo svojho okolia, a teda fungujú pasívne. Aktivujú sa dynamickými zdrojmi tepla, teda pohybujúcimi sa objektmi, ako sú ľudia, zvieratá alebo dokonca teplé motory automobilov.

Snímače PIR naopak nereagujú na zdroje statického tepla, ako je napríklad slnečné svetlo. K dispozícii sú aj zariadenia, ktoré nedokážu aktivovať malé zvieratá, pretože keď okolo len prebehne mačka alebo prejde ježko, zvyčajne to znamená len zbytočnú spotrebu energie.

Na optimálne zistenie teplotných rozdielov potrebujú snímače PIR priamy kontakt s objektom. Preto nesmú byť inštalované tak, aby boli zakryté alebo clonené.

Citlivosť senzorov môže byť tiež nižšia v prípade silného dažďa alebo ak majú ľudia v zime hrubé oblečenie.

Kde sa používajú PIR snímače?

Detektory pohybu so snímačmi PIR sa používajú v domácnosti aj na záhrade. Sú vynikajúce na detekciu veľkých pohybov.

Snímače PIR zachytia, keď kráča nejaká osoba alebo sa blíži auto, takže je nevyhnutné vedieť, že tieto detektory pohybu detegujú pohyby v priestore lepšie ako pohyby smerom k nim.

Najlepšie to možno vysvetliť pomocou štvorcovej mriežky zloženej z jednotlivých oblastí. Môžete si predstaviť takúto oblasť ako vzdialenosť medzi svojimi roztiahnutými prstami.

Ak niekto kráča smerom k detektoru pohybu čelne, môže sa táto osoba stále nachádzať v jednej oblasti, čo znamená, že senzor nemusí zachytiť žiadne zmeny. Ak ale prejde niekto okolo detektora pohybu pod určitým uhlom, prechádza niekoľkými zornými oblasťami a zachytí sa zmena. Preto pri montáži PIR snímačov treba venovať osobitnú pozornosť zornému uhlu. Svietidlá PIR by mali byť inštalované tak, aby nemali žiadne prekážky, pretože pre správne fungovanie PIR snímača je nevyhnutný priamy vizuálny kontakt s objektom.

Detektory pohybu so senzormi PIR sa zvyčajne nachádzajú vo vonkajších priestoroch a na chodbách, v garážach a na schodiskách. Nie sú však vhodné na detekciu menších pohybov, napríklad počas sedavej kancelárskej práce.

Tu sú vhodnejšie takzvané detektory prítomnosti.

Osvětlení příjezdové cesty s čidlem pohybu

Rovnako ako snímače PIR, aj snímače prítomnosti detegujú vyžarovanie tepla pomocou infračerveného žiarenia – reagujú však oveľa citlivejšie. Umožňuje im to veľmi podrobné rozdelenie ich zorného poľa podobné šachovnici. Týmto spôsobom môžu detektory prítomnosti detegovať tie najmenšie pohyby, napríklad človeka, ktorý píše na klávesnici, a sú tak vhodné do kancelárií a obývacích izieb.

Ako fungujú vysokofrekvenčné snímače?

Vysokofrekvenčné snímače (snímače HF) vysielajú radarové lúče (elektromagnetické vlny) a reagujú na ich odraz – obraz ozveny.

Ak sa teda objekt pohne, zmení sa frekvencia emitovaných vĺn a senzor zaregistruje zmenu. Vysokofrekvenčné snímače fungujú nezávisle od teploty, takže ich možno namontovať do blízkosti stien, skla alebo dreva. Na rozdiel od infračervených snímačov vysokofrekvenčné snímače nepotrebujú priamy kontakt s objektom a môžu preniknúť tenké steny, pretože ich pole detekcie je horizontálne a vertikálne súčasne.

Detektory pohybu so snímačmi HF sú ideálne do lomených miestností v suteréne a do priechodov, kde infračervené snímače narážajú na svoje limity. Naopak detektory prítomnosti so snímačmi HF sa primárne používajú v obývacích izbách, kde registrujú tie najjemnejšie pohyby – napríklad otočenie stránky pri čítaní alebo písanie na klávesnici v kancelárii.

A to nie je všetko – praktické využitie majú aj na toaletách a v kúpeľniach, pretože dokážu detegovať pohyb za dverami.

Dlhú dobu boli vysokofrekvenčné snímače pre svoju vysokú citlivosť nevhodné na vonkajšie použitie – na vyslanie signálu stačil aj obyčajný padajúci list. Odvtedy však bola vyvinutá technológia na odlíšenie ľudských pohybov od hmyzu, padajúceho lístia a dažďa.

Preto sa inteligentné vysokofrekvenčné snímače (iHF) v súčasnosti čoraz viac používajú v exteriéri.

Ako fungujú ultrazvukové senzory?

Detektory pohybu s ultrazvukovými senzormi vysielajú a prijímajú zvukové vlny, ktoré ľudské ucho nedokáže zachytiť. Preniknú do každého zákutia a dokážu detegovať predmety, ktoré nie sú v dohľade. Nemali by sa však umiestňovať za kryt ani nad kúrenie (napríklad radiátory alebo pece), pretože prenos zvukových vĺn prebieha vzduchom.

Na rozdiel od vysokofrekvenčných snímačov nedokážu ultrazvukové snímače preniknúť cez tenké steny.

Detektory pohybu s ultrazvukovými senzormi sú vhodné do dlhých chodieb a do haly. Ako detektory prítomnosti sa často používajú v kanceláriách.

Ako fungujú ultrazvukové senzory?

Detektory pohybu s ultrazvukovými senzormi vysielajú a prijímajú zvukové vlny, ktoré ľudské ucho nedokáže zachytiť. Preniknú do každého zákutia a dokážu detegovať predmety, ktoré nie sú v dohľade. Nemali by sa však umiestňovať za kryt ani nad kúrenie (napríklad radiátory alebo pece), pretože prenos zvukových vĺn prebieha vzduchom.

Na rozdiel od vysokofrekvenčných snímačov nedokážu ultrazvukové snímače preniknúť cez tenké steny.

Detektory pohybu s ultrazvukovými senzormi sú vhodné do dlhých chodieb a do haly. Ako detektory prítomnosti sa často používajú v kanceláriách.

Ako fungujú kamerové snímače?

Detektory pohybu je možné ovládať aj pomocou kamerových snímačov. Ak je zaregistrovaná zmena záznamu obrazu, signál môže rozsvietiť svetlo a spustiť alarm. Táto technológia sa používa hlavne v oblasti bezpečnostných technológií. Spoločnosť Steinel vyvinula kamerové senzory na použitie v otvorených kanceláriách alebo konferenčných miestnostiach, ktoré dokážu detegovať a počítať ľudí – bez ohľadu na to, či sedia alebo stoja.

Sú detektory pohybu natrvalo zabudované aj vo svietidlách?

Detektory pohybu sú k dispozícii ako samostatné príslušenstvo, ale aj ako zabudované vo svietidlách. Ak sú detektory pohybu pripevnené k svetelným zdrojom, používajte iba žiarovky, ktoré okamžite dosiahnu hodnotu jasu 100 %, ako napríklad LED diódy.

Nezabudnite tiež dodržiavať maximálny elektrický príkon žiaroviek (vo wattoch) povolený pre detektor pohybu.

Najjednoduchšou možnosťou je kúpiť si priamo svietidlá s integrovaným detektorom pohybu pre dom a záhradu. Do exteriéru sú k dispozícii štýlové stĺpové svietidlá a osvetlenie chodníkov s detektormi pohybu, vďaka čomu je nočná prechádzka záhradou bezpečnejšia a navodzuje nádhernú atmosféru.

Takéto vonkajšie svietidlá je možné pridať aj do vašej existujúcej siete detektorov pohybu.

Instalace detektoru pohybu

Ako pripojím detektory pohybu?

Pretože detektory pohybu sú k dispozícii hlavne ako trvalo zabudované vo svietidlách, vo väčšine prípadov ich netreba inštalovať do existujúceho elektrického systému.

Ak sa však rozhodnete pre samostatný detektor pohybu, môžete ho nainštalovať sami s minimálnym úsilím. Pred pripojením detektora pohybu sa uistite, aby ste dodržiavali bezpečnostné pravidlá platné pre prácu s elektronickými inštaláciami.

Skôr než to však urobíte, musíte poznať odpoveď na nasledujúce otázky:

Bude sa vaše svietidlo ovládať iba detektorom pohybu alebo sa bude dať ovládať aj vypínačom?

Ak chcete kombinovať obe možnosti, rozhodnite sa pre prepínač. To umožňuje trvalé zapnutie alebo vypnutie svetla alebo prepnutie do režimu detektora pohybu. Môžete tiež nastaviť, aby bol detektor pohybu aktívny v noci a počas dňa bolo svietidlo ovládané spínačom.

Musíte si tiež premyslieť, či chcete detektor pohybu namontovať na povrch alebo pod omietku. Pri verzii zapustenej pod omietku môžete použiť spínaciu skrinku daného zdroja svetla. Na tento účel vytiahnite spínač svetla a pripojte detektor pohybu.

Komerčne sú dostupné detektory pohybu s trojvodičovou alebo dvojvodičovou technológiou, ktoré majú dve alebo tri príslušné pripojovacie svorky. Dvojvodičová technológia nevyžaduje nulový vodič.

V ďalšom kroku nastavíte vzdialenosť od blížiaceho sa objektu (rozsah detekcie) a dobu, počas ktorej má svetlo zostať rozsvietené v prípade pohybu (doba zapnutia). Okrem toho pomocou súmrakového snímača určíte, pri akom jase okolitého prostredia by sa malo vaše svietidlo aktivovať. Jediné, čo ešte treba urobiť, je naskrutkovať detektor pohybu do spínacej skrinky – a je to hotové.

Mimochodom, nie je potrebné inštalovať samostatný detektor pohybu pre každý zdroj svetla. K jednému detektoru pohybu môžete bez problémov pripojiť niekoľko svetelných zdrojov. Z bezpečnostných dôvodov sa však uistite, že neprekračujete zaťaženie pri pripojení detektora pohybu.

Svetlá s pevne zabudovanými detektormi pohybu môžu byť tiež napájané z batérie.

Pre inštaláciu stačí vložiť batérie a namontovať svietidlo na požadované miesto. Pri tejto kombinácii dokážu energeticky úsporné žiarovky LED najlepšie zabezpečiť, aby batérie vydržali čo najdlhšie.

Aký stupeň ochrany musí mať detektor pohybu?

Vo vonkajších priestoroch a v kúpeľni sa uistite, či má detektor pohybu dostatočný stupeň ochrany IP, ktorý ho chráni pred prienikom vody a cudzích častíc.

Zariadenia so stupňom ochrany IP54 alebo vyšším sú vhodné na vonkajšie použitie na exteriérovú stenu alebo pod strechu. To znamená, že sú chránené pred prachom a striekajúcou vodou. So stupňom ochrany IP66 by bol váš detektor pohybu dokonca prachotesný a chránený pred prúdmi vody.

Odporúča sa to vtedy, ak stena ani strecha neposkytujú žiadnu ochranu.

V prípade kúpeľne stačí pri svietidle na strope stupeň ochrany IP44, ktorý ho chráni pred striekajúcou vodou a cudzími časticami väčšími ako jeden milimeter. V blízkosti vane by však bolo lepšie mať stupeň ochrany IP65. Do obytných miestností, kde sa neočakáva vlhkosť, stačia detektory pohybu so stupňom ochrany IP40, ktoré chránia zariadenia pred pevnými cudzími časticami väčšími ako jeden milimeter, ale nie pred vodou.

V akej výške by mal byť nainštalovaný detektor pohybu?

Vo vonkajších priestoroch sa pre detektory pohybu odporúča výška montáže 2 metre alebo viac. Je to preto, aby bol detektor pohybu nainštalovaný mimo dosahu neoprávnených osôb – najmä vlamačov. Čím vyššie detektor pohybu nainštalujete, tým väčšia je pokrytá plocha. Ak ho nainštalujete príliš nízko, pokryje iba pomerne malú plochu.

Rozhodnúť by ste sa preto mali individuálne podľa vlastného projektu. Zároveň je potrebné dodržiavať odporúčania výrobcu pre montážnu výšku.

Ktoré uhly detekcie sú vhodné na aký účel?

Detektory pohybu sú k dispozícii s uhlom detekcie 90° až 360°. Ak má byť pokrytá napríklad celá miestnosť, mali by ste zvoliť montáž na strop, pretože je možné pokryť rozsah detekcie 360°.

Pri inštalácii na stenu stačí uhol detekcie 180°. Takéto detektory pohybu sa najlepšie hodia na osvetlenie chodby alebo na ochranu vonkajších priestorov. Na druhej strane na osvetlenie vstupu do domu stačí v prípade potreby uhol 90°. Na ochranu dvoch vonkajších stien domu súčasne je možné na jeden roh domu namontovať detektor pohybu s uhlom detekcie 240°.

Môžete si tiež kúpiť detektor pohybu s veľkým uhlom detekcie a potom ho neskôr upraviť pomocou clony na požadovanú oblasť.

Ak inštalujete detektor pohybu na vonkajšiu stenu z bezpečnostných dôvodov, zabezpečte, aby bola oblasť detekcie aj priamo pod ním. Aby ste predišli vyhnutiu sa oblasti detekcie, je možné použiť takzvanú ochranu pred plazením.

Pre takéto prípady si môžete kúpiť špeciálny objektív alebo druhý snímač.

Potrebujem pre detektor pohybu súmrakový snímač?

Aby ste zabránili aktivácii detektora pohybu alebo prítomnosti počas denného svetla, odporúčame ho kombinovať so súmrakovým snímačom. Tu nastavíte, od ktorého stupňa súmraku má detektor pohybu vonku alebo detektor prítomnosti vo vnútri aktivovať zdroj svetla.

Týmto spôsobom zabránite rozsvieteniu svetla, ak je ešte dostatočný jas. Súmrakový snímač vám umožní tiež ušetriť energiu a náklady a chrániť tak životné prostredie – aj svoju peňaženku.

Moderné detektory pohybu majú takéto súmrakové snímače štandardne zabudované.

Mimochodom, spoločnosť Steinel predáva kvalitné súmrakové snímače pod názvom Nightmatic.

Ktoré svetelné zdroje sú vhodné na pripojenie k detektoru pohybu?

Jednou z výhod detektorov pohybu je, že šetria energiu. Pretože svetlo sa zapína iba vtedy, keď je to potrebné, môžete ušetriť náklady na elektrickú energiu. LED diódy sú tiež ekologické a šetria náklady, čo z nich robí jasnú voľbu na kombináciu s detektormi pohybu.

LED diódy tiež okamžite dosiahnu úroveň jasu 100 % a časté zapínanie a vypínanie im neškodí – takže sú ideálne na použitie pri detektoroch pohybu.

Môžu byť detektory pohybu integrované do inteligentných domácich systémov?

Pretože vývoj smeruje čoraz viac k inteligentným domácim systémom, v súčasnosti sú do tejto technológie integrované aj detektory pohybu.

Prístup k oznámeniam o činnostiach ponúka priamo aplikácia v smartfóne. Prostredníctvom aplikácie môžete tiež nastaviť a skontrolovať jednotlivé funkcie a citlivosť. Bez problémov je možné využiť aj ovládanie pomocou časovača. A detektory pohybu pripojené k domácej automatizovanej sieti je možné pripojiť aj k stmievačom, takže tlmené osvetlenie sa aktivuje iba pred spaním.

Aké značky detektorov pohybu existujú?

Spoločnosť Steinel je považovaná za priekopníka v oblasti detektorov pohybu. Avšak aj ďalší značkoví dodávatelia majú v súčasnosti vo svojej produktovej rade vysoko kvalitné detektory pohybu.

Tu je iba niekoľko z nich:

  • Steinel

  • Philips

  • Osram

  • Delta Light

Máte ďalšie otázky týkajúce sa detektorov pohybu? Potom neváhajte kontaktovať naše služby zákazníkom a radi vám poskytnú poradenstvo k vášmu projektu osvetlenia. Vyplňte len kontaktný formulár.

Viac Zobraziť menej

Prečiarknuté ceny na svetlá.sk zodpovedajú doporučenej maloobchodnej cene výrobcu.
Všetky ceny produktov sú uvedené v €, vrátane 20 % DPH a bez prepravných nákladov.

© 2024 Lampenwelt GmbH